Λάνδρου Κίμων, EJLog

Είναι αξιοσημείωτο πως τα logistics και γενικότερα η εφοδιαστική αλυσίδα βρίσκεται παντού. Εδώ και αρκετά χρόνια τα logistics παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος ή της υπηρεσίας σε παγκόσμιο επίπεδο και ο τομέας συνεχώς εξελίσσεται.

Θεωρώ ότι το ίδιο συμβαίνει ή πρέπει να συμβαίνει και για τους επαγγελματίες του χώρου. Ο σύγχρονος logistician για να είναι ανταγωνιστικός πρέπει διαρκώς να ενημερώνεται, να εκπαιδεύεται και να εξελίσσεται ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στις δύσκολες απαιτήσεις του επαγγέλματος.

Έτσι λοιπόν, ύστερα από σπουδές και σχεδόν 10ετή επαγγελματική εμπειρία πάνω στο αντικείμενο των logistics , αποφάσισα να πιστοποιηθώ κατά ELA μέσω του ILME. Πέραν του ότι απόκτησα μια πιστοποίηση η οποία ενισχύει το βιογραφικό μου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, στην διαδικασία πιστοποίησης εκπαιδεύτηκα από επιστήμονες και έμπειρους επαγγελματίες με μακρά πορεία στα logistics.

Είχα βέβαια και την ευκαιρία να γνωρίσω συναδέλφους από διάφορους χώρους όπως ναυτιλία,  διαμεταφορά, 3PL, βαριά βιομηχανία, retail, cosmetics, commercial, food industry, cold chain, high tech, δημόσιο και άλλους, με κοινό σημείο τα logistics . Η εκπαίδευση, τα case studies και οι συζητήσεις είχαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την κάθε σκοπιά. Κέρδισα ένα μεγάλο δίκτυο επαφών το οποίο θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για την επαγγελματική μου πορεία.

Η Πιστοποίηση ELA καταρχάς μου έδωσε επιπλέον αυτοπεποίθηση στην καθημερινή μου εργασία, περισσότερα εφόδια και γνώσεις πιο εξειδικευμένες στο αντικείμενο. Μου άνοιξε περισσότερο τους ορίζοντες στο να βλέπω λύσεις σε προβλήματα με διαφορετικό τρόπο ή στο να βελτιώσω ή να αλλάξω διαδικασίες. Η πιστοποίηση μου έφερε αναγνωσιμότητα από τους συναδέλφους, τους συνεργάτες, προμηθευτές, πελάτες και αποδεικνύω στον εργοδότη μου ότι καλύπτω πλήρως της ανάγκες της εταιρείας.

Όταν έλαβα την πιστοποίηση ανέλαβα τον συντονισμό των διαδικασιών logistics της εμπορικής εταιρείας που εργαζόμουν (Logistics Coordinator) υπό τον Logistics Manager.  Σχεδόν 1 χρόνο αργότερα η πιστοποίηση έπαιξε ρόλο σε μια επαγγελματική πρόταση που είχα από φαρμακοβιομηχανία για το τμήμα supply chain με πολύ καλές απολαβές, στην οποία εργάζομαι μέχρι σήμερα.

Έχω ήδη προτείνει σε συναδέλφους να πιστοποιηθούν και το προτείνω ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε ασχολείται με τα logistics, είτε είναι στα πρώτα βήματα της καριέρας του, είτε είναι μεγάλο στέλεχος σε key position. Δεν πρόκειται για μια ακόμα εκπαίδευση και ένα ακόμα χαρτί, αλλά μια επαγγελματική βεβαίωση ότι κάνουμε logistics  με διεθνείς όρους. Μια βεβαίωση με σημαντικό κύρος εντός και εκτός συνόρων η οποία με βοήθησε στην ανέλιξη μου ως logistician.

Λάνδρου Κίμων, EJLogSupply Chain PlannerFAMAR Α.Ε.