Καραϊσαρίδης Χρήστος, ESLog

Ωφέλη απο την απόκτηση του Senior Logistician Certification από τον οργανισμό ELA

Η πιστοποίηση του European Senior Logistician από τον καταξιωμένο ευρωπαϊκό οργανισμό ELA αποτελεί έναν σημαντικό σταθμό στην καριέρα μου, ένα milestone με σπουδαία οφέλη.

Ο δρόμος προς την πιστοποίηση και η εκπαίδευση στις αρχές, τους ορισμούς και τα προαπαιτούμενα της πιστοποίησης, ήταν άκρως διασκεδαστικός και εποικοδομητικός, γεμάτος εμπειρίες, καινούριες γνώσεις και εμβάθυνση στον κόσμο των logistics.

Η διαδικασία των εξετάσεων αποτελεί επίσης μία εξαιρετική εμπειρία καθώς ο συνδυασμός γραπτών και προφορικών εξετάσεων και το είδος των ερωτήσεων αποτελούν έναν αξιοκρατικό, αντικειμενικό και αδιάβλητο τρόπο να αξιολογήσεις τις δυνατότητες και τις γνώσεις σου.

Από την Πιστοποίηση ELA κέρδισα πολλά τα οποία με ακολουθούν στην επαγγελματική μου πορεία. Αρχικά απέκτησα βαθειά γνώση στην ορολογία και τις διαδικασίες των  logistics, σε ένα πλαίσιο αναγνωρισμένων ευρωπαϊκών προτύπων, γεγονός που βοηθάει στην επικοινωνία με άλλους Ευρωπαίους, και όχι μόνο, logisticians. Η κοινή γλώσσα και αντίληψη των logistics είναι πολλές φορές απαραίτητο ζητούμενο στο επιχειρησιακό περιβάλλον, ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματική επικοινωνία και αποδοτικότητα, στοιχεία πολύ βασικά στην επιτυχία του εκάστοτε οργανισμού. Η Πιστοποίηση ELA στοχεύει προς αυτήν την κατεύθυνση υιοθετώντας ευρωπαϊκά πρότυπα και μεταδίδοντας τις αρχές των Ευρωπαϊκών Logistics.

Ωστόσο από την πιστοποίηση δεν κέρδισα μόνο γνώσεις και εμπειρίες, αλλά και ένα σημαντικό δίκτυο συναδέλφων (networking) με το οποίο έρχομαι πολύ συχνά σε επαφή.  Η επικοινωνία με ανθρώπους που μοιράζεσαι το ίδιο background, μιλάς την ίδια γλώσσα και κινείσαι στο ίδιο επαγγελματικό πεδίο είναι πολύ σημαντική και απαραίτητο προσόν για ένα στέλεχος.

Επαγγελματικά η πιστοποίηση με βοήθησε σε σημαντικό βαθμό και θεωρώ πως αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του κάθε επαγγελματία.  Αρχικά αποτελεί μία πιστοποίηση παγκοσμίως αναγνωρισμένη, η οποία είναι ένα σημαντικό reference στο βιογραφικό σου επιδεικνύοντας υψηλό επίπεδο γνώσης των logistics.  Επίσης με την πιστοποίηση εισέρχεσαι στον χώρο του ELA έχοντας πρόσβαση στα ευρωπαϊκά δρώμενα και στον ευρωπαϊκό χώρο των logistics.  Εκτός από την Ευρώπη ωστόσο έχει σαφώς σημαντικό αντίκτυπο και εγχώρια καθώς οι ελληνικοί οργανισμοί αναγνωρίζουν την τεχνογνωσία μέσω του ELA, την οποία σαφώς και επιζητούν.

Θα συνιστούσα σε κάθε επαγγελματία που ασχολείται ή θέλει να ασχοληθεί με τα logistics να προχωρήσει στην Πιστοποίηση ELA για όλους τους παραπάνω λόγους. Κυρίως όμως θα ήθελα να τονίσω πως, ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε όπου οι αλλαγές είναι ραγδαίες, οι επιχειρήσεις πλέουν σε άγνωστα νερά και οι κίνδυνοι είναι σε πολλαπλά επίπεδα, η τεχνογνωσία αποτελεί τον πιο αξιόπιστο και διαχρονικό παράγοντα επιτυχίας σε κάθε οργανισμό. Η επένδυση στη γνώση είναι αδιαμφισβήτητα η πιο ασφαλής επένδυση που μπορείτε να κάνετε.

Καραϊσαρίδης Χρήστος, ESLogPlatform Implementation Project ManagerOcado Group UK